Categories
Uncategorized

Impotriva coronavirusului este mai bine sa va spalati pe maini decat sa purtati manusi?

Conform specialistilor, manusile nu ofera protectie totala si riscati sa transmiteti coronavirusul de la o suprafata la alta sau sa va infectati atingandu-va fata. Dar exista reguli precise pentru a va spala bine mainile.

In general, nu se recomanda utilizarea manusilor de catre oameni in public pentru a preveni raspandirea coronavirusului. Dupa cum subliniaza chiar OMS, intr-o sectiune a site-ului, raspunzand la o intrebare despre necesitatea de a le folosi atunci cand mergem la cumparaturi, “purtarea manusilor in spatiile publice nu inlocuieste nevoia de igiena a mainilor si nici nu ofera masuri suplimentare de protectie impotriva Covid-19 in ceea ce priveste igiena mainilor “.

Manusile nu ofera o protectie totala impotriva contaminarii mainilor, deoarece virusul poate trece pe piele sau fata in timpul indepartarii lor, la fel cum este posibil, cu mainile inmanusate, sa treceti coronavirusul de pe o suprafata pe alta sau sa va infectati atingand fata. De aceea, manusi protectie trebuie folosite de personalul sanitar in contextul in care ingrijesc bolnavii, pentru a fi ulterior indepartate in mod corespunzator, conform regulamentelor, si mai rar de oamenii obisnuiti.

Totusi, mai ales in mediul de ingrijire, dar si in comunitate, spalarea corecta a mainilor cu sapun profesional previne transmiterea microorganismelor responsabile de multe boli infectioase, de la cele mai frecvente, cum ar fi gripa si racelile, pana la cele mai severe.

In special, in timpul acestei pandemii, este de o importanta cruciala sa va spalati corect mainile cu sapun lichid si apa, acasa, in institutiile medicale, in comunitate, pentru a evita contagiunea cu coronavirusul, pentru a reduce transmiterea si limitarea riscului de co-infectie cu alte microorganisme.

Cum sa va spalati pe maini

Trebuie sa fiti atenti cum sa spalati mainile pentru a asigura o curatare si o igiena adecvate printr-o actiune mecanica. Pentru igiena mainilor, este suficient sapunul obisnuit in situatii normale, nu si in medii spitalicesti sau cu risc inalt de contaminare. In absenta apei puteti folosi dezinfectante pentru maini, pe baza de alcool. Daca folositi sapun, este important sa va frecati mainile timp de cel putin 40-60 de secunde. Daca nu este disponibil sapun, utilizati o solutie hidroalcoolica timp de cel putin 20-30 de secunde.

Produsele, precum cele de la sanito.ro, pentru dezinfectarea mainilor in absenta sapunului si a apei trebuie utilizate atunci cand mainile sunt uscate, altfel nu sunt eficiente.

De ce este mai bine sa nu abuzam de gelurile igienizante

Este important sa nu se abuzeze de aceste produse, deoarece utilizarea lor frecventa si prelungita ar putea favoriza dezvoltarea rezistentei bacteriilor fata de unele substante continute in solutii, precum si sa slabeasca apararea naturala a pielii, crescand riscul de a contracta infectii.

Cand trebuie sa va spalati pe maini?

Este important sa va spalati pe maini: inainte de a va atinge ochii / nasul / gura, sa mancati, sa luati medicamente sau sa administrati medicamente altora. Inainte si dupa manipularea alimentelor, in special a alimentelor crude, folosirea toaletei, pansarea sau atingerea unei plagi, schimbarea scutecului unui bebelus, atingerea unei persoane bolnave, atingerea unui animal.

Dupa ce ati frecventat locuri publice (magazin, clinica, gara, sala de sport, scoala, cinema, autobuz, birou etc.) si, in general, imediat ce va intoarceti acasa, manipulati gunoiul, folositi bani sau atingeti alte persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *