Categories
Uncategorized

Work from home: avantaje si dezavantaje

Este convenabil pentru un angajator ca munca sa se faca de la domiciliul angajatului? Costa mai putin, avand in vedere eliminarea unor cheltuieli si, in unele cazuri a tichetelor de masa? Si care sunt avantajele pentru cei care lucreaza in acest mod? 

Urgenta sanitara provocata de Coronavirus a determinat companiile si diferitele lanturi de productie sa foloseasca un nou mod de lucru: cel de acasa. Dar care sunt avantajele si dezavantajele pentru lucrator, companie sau angajator? Conditiile de lockdown si de urgenta sanitara care au afectat tara noastra, precum si alte tari de pe glob, au determinat intreprinderile sa se bazeze pe munca remote, de la domiciliu. Acest tip de lucru, ignorat anterior, a permis multor lanturi de productie si industrii sa nu isi intrerupa activitatea. De fapt, angajatii, folosind aceasta modalitate altenativ cu cea obisnuita, au sprijinit, pe cat posibil, o economie care se afla acum in criza. 

Lumea digitala, in acest sens, a reprezentat un punct de sprijin fundamental pe care sa se bazeze diversele activitati legate de productie (sau chiar de formare etc.). Asta a insemnat o continuitate a productiei cu economii individuale semnificative si mai putina poluare (o mai mica utilizare masinilor sau a transportului public pentru a merge la serviciu). Acest mod de lucru este fundamental sa fie luat in considerare chiar si dupa perioada de urgenta. De fapt, pentru unele companii a devenit un lucru atat de placut pentru angajati si angajatori, incat si-au permis sa nu suspende nimic. Nici fluxurile administrative, nici predarea sau recrutarea personalului. In plus, pentru ca au fost facute reduceri substantiale la cheltuielile de protocol si de utilitati, multe companii, pentru a-i motiva si a-i sustine pe angajati, si-au permis sa aduca un zambet pe buzele lor prin cosuri cadou GiftIdea. Aceste surprize au fost mai mult decat binevenite. Cadourile trimise angajatilor, din cand in cand, nu numai ca ii motiveaza, insa le ofera si siguranta ca jobul lor este “safe”, ca nu se vor confrunta ca dureroasa pierdere a locului se munca si asa mai departe.

In plus, unii angajatori, au venit cu ideea grozava de a face fericiti nu numai staff-ul, ci si pe cei mici, asa ca angajatii cu copii au primit cadouri cu dulciuri pentru copii. Atunci cand un angajat vede ca acelei companii ii pasa, va avea si el un mai mare interes in a munci si in a-si da toata silinta pentru firma. Pentru angajati, aceste mici atentii, cat si lucrul de acasa conteaza.

Munca de acasa a fost intotdeauna visul oricarui angajat. Cu acest nou mod de lucru, nu mai trebuie sa se trezeasca devreme pentru a ajunge la timp la birou, acesta poate gestiona in mod independent timpul dedicat proiectelor si multe altele. Munca de acasa poate reduce semnificativ stresul acumulat si face ca sarcinile sa fie realizate mai bine. De exemplu, in tarile nordice, munca de acasa este favorizata pentru ca marile companii au descoperit ca astfel calitatea muncii este mai buna si mai cantitativa fata de cea intreprinsa de la birourile companiei.

Toate acestea se datoreaza mai multor factori, inclusiv: evitarea traficului de dimineata, spatiu de lucru familiar si personal, se evita intalnirile cu unii colegi enervanti in fiecare zi, angajatul se poate imbraca cum doreste etc. In concluzie, care sunt avantajele lucrului de la domiciliu?

-Mai putin stres;

-Mai mult timp pentru munca, dar si pentru angajat;

-Adio cheltuieli suplimentare, atat pentru angajat (cum ar fi: benzina, bilete de transport public, parcare, etc), cat si pentru angajatori (utilitati, chirii etc.);

-Numar mai mare de clienti (in special pentru cei care lucreaza in sectoare precum formarea profesionala);

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le putem avea, in ambele tabere, prin lucrul de acasa. 

Pentru angajati, in special, exista si dezavantaje insa atunci cand lucreaza de acasa:

-Lucreaza mai mult;

-Mediul de lucru este acelasi cu mediul de acasa;

-Putin contact real cu oamenii;

-Distrageri usoare;

-Singuratatea in timpul orelor de lucru;

-Interactiune scazuta cu echipa de lucru.

Acestea sunt doar cateva dintre dezavantajele care pot sa apara atunci cand se lucreaza de acasa. Dezavantajele enumerate se pot schimba insa in functie de locul de munca si de multe alte circumstante, cum ar fi daca angajatul locuieste singur sau cu familia, daca are copii mici sau nu, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *