Categories
Uncategorized

Esti in litigiu cu banca? Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a rezolva litigiul fara a fi nevoit sa platesti vreun ban

Litigiile avute cu institutiile financiare bancare sau nebancare sunt destul de frecvente in momentul de fata, acest lucru datorandu-se atat situatiei financiare complicate prin care trecem din cauza epidemiei de COVID-19 cat si datorita abuzurilor facute de unele institutii financiare bancare sau nebancare. Indiferent de motivul pentru care intri in litigiu cu banca sau cu IFN-ul, trebuie sa stii ca in momentul de fata ai mult mai multe sanse de a rezolva un astfel de litigiu decat ai fi avut acum 5 – 6 ani de zile, de exemplu. De ce? Pentru ca din anul 2016 exista CSALB. Aceasta este institutia catre care trebuie sa te indrepti in momentul in care ai intrat in litigiu cu o institutie financiara bancara sau nebancara. Este o alternativa mult mai buna din toate punctele de vedere decat calea justitiei.

Pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a rezolva in mod gratuit litigiul avut cu banca sau cu IFN-ul

Orice persoana care are de platit rata la banca sau la IFN stie ca daca intra in litigiu cu institutia careia ii plateste rata lunara trebuie sa plateasca o suma mare de bani si trebuie sa astepte o perioada lunga de timp. Aceasta situatie nu mai este valabila in momentul de fata pentru ca orice client care are un litigiu cu o banca sau IFN poate apela in mod gratuit la un conciliator. Ce este acesta si cum te poate ajuta? Afla din continuarea acestui articol.

Conciliatorul este o persoana specializata atat in Drept cat si in domeniul financiar – bancar, care face toate demersurile necesare pentru a rezolva in cel mai scurt timp litigiul pe care il ai cu banca sau cu IFN-ul. Astfel de persoane pot fi angajate prin intermediul celor de la CSALB, institutie care se ocupa in mod gratuit de rezolvarea litigiilor in care sunt implicate persoane fizice. Aceasta institutie se implica si in rezolvarea litigiilor in care sunt implicate persoane juridice insa in aceasta situatie persoanele juridice trebuie sa achite un cost foarte mic. Pentru a putea beneficia in mod gratuit sau la un cost foarte mic de serviciul oferit de catre un conciliator trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:

  • Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iei legatura cu reprezentantii CSALB.
  • Reprezentantii acestei institutii iti vor prezenta cele 2 optiuni pe care le ai la dispozitie pentru a solutiona litigiul avut cu banca sau cu IFN-ul.
  • Alegi solutia care ti se pare cea mai avantajoasa si  completezi cererea pentru conciliere. CSALB va lua legatura cu institutia cu care esti in litigiu pentru ai solicita acceptul pentru solutionarea litigiului in cadrul CSALB.
  • Conciliatorul este desemnat aleatoriu dintre persoanele inscrise pe lista Conciliatorilor.
  • Conciliatorul analizeaza cu mare atentie dosarul si propune sau impune o solutie, in functie de procedura aleasa.

Concluzii

Litigiile avute cu institutiile financiare bancare sau nebancare nu trebuie sa iti mai de-a palpitatii pentru ca in momentul de fata exista CSALB. Aceasta este o institutie infintata la recomandarea Comisiei Europene si are menirea de a solutiona litigiile intr-un mod civilizat, rapid si fara costuri suplimentare astfel incat toate partile implicate sa fie multumite de rezultatul final.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *