Un sistem prietenos pentru mediul nostru!

In ultimii ani, in Romania, am observat ca multora le place sa construiasca. Blocuri mari, moderne, case si vile cu etaj, insa nu prea am vazut acoperisuri verzi. O initiativa recenta finantata de Fondul IKEA pentru Mediul Urban a ajutat la popularizarea ideii de a avea un acoperis verde. Mai multe informatii despre acest proiect pot fi citite pentru cei care fac click aici.

Acoperisul verde este o acoperire cu vegetatie care isi are radacinile in traditiile multor tari europene. Daca pentru noi, acoperisul verde este o inovatie legata de cladirea verde, in istoria arhitecturala a tarilor scandinave, acoperisul verde este o traditie autentica.

Avantajele unui acoperis biodivers

Amestecul de sol si plante implantate pe acoperisuri ne permite sa avem acoperisuri bine izolate, protejate de aer si apa, rezistente la vant si foc. Constructia unui acoperis verde ar trebui incredintata unui tehnician calificat, mai ales daca este un acoperis verde intens. Intretinerea depinde de tipul de vegetatie ales. Fara indoiala, un acoperis verde intens va necesita intretinere si ingrijire constanta, in timp ce pentru un acoperis verde extins realizat cu iarba cu crestere lenta, interventia anuala va fi suficienta.

Exista multe avantaje ale amenajarii unui acoperis verde. Acoperisurile vegetale joaca un rol important de izolare, iar avantajele economice sunt multe: o simpla scadere a temperaturii de suprafata de 1 ° C scade cererea de energie electrica a locuintei cu 5%. Aceasta reducere este legata de cererea mai mica de energie electrica pentru incalzire si racire a mediilor.

Printre celelalte avantaje economice este durata: acoperisurile verzi dureaza de doua ori mai mult decat acoperisurile obisnuite, plus un acoperis verde poate fi utilizat in scopuri agricole. Ramanand printre avantajele sferei economice exista valoarea imobiliara: valoarea unei case creste cu o acoperire verde!

Printre avantajele mediului, vedem ca acoperisul verde absoarbe caldura, reduce utilizarea aparatelor electrice permitand reducerea emisiilor daunatoare si, in plus, vegetatia filtreaza aerul eliminand particulele poluante. In practica, aerul perimetral catre casa va fi mai curat.

Pentru bunastarea colectiva, acoperisurile verzi reduc efectul insular termic tipic centrelor urbane, usureaza sistemul de drenare prin absorbtia apei si reduc semnificativ temperatura vara. De ce amortizeaza efectul „insulei urbane” si scad temperaturile de vara? Acest lucru se intampla deoarece gazonul absoarbe energia soarelui, in timp ce acoperisurile clasice reflecta energia solara sub forma de caldura. Cu alte cuvinte, aerul perimetral catre casa va fi mai rece.

Acoperisul verde extensiv este cel mai usor de accesat: necesita spatii mai mici, capacitati de incarcare mai mici si nu necesita aproape niciodata interventii structurale preliminare.

Acoperisul verde extensiv este deosebit de potrivit pentru cladiri mari si acoperisuri. Se caracterizeaza printr-o grosime si o greutate mai usoara.

Spre deosebire de acoperisul verde extensiv , cel intensiv are o grosime mai mare, adica 20 – 40 cm pentru o greutate de suprasarcina cuprinsa intre 120 si 350 kg pe metru patrat, la capacitate maxima in apa. Acoperisul verde intensiv poate fi cultivat, dar pentru realizarea acestuia, va fi necesar sa contactati expertii pentru a afla daca structurile de constructie pot suporta sarcina.

Leave a Reply

Video
Protectie Web
Romania Radio Online este protejat impotriva atacurilor de tip dos/ddos de catre HostingFuze Network folosind serviciile Voxility Romania si Cloudflare. Flower
Recomandare