Sablarea, o procedura utila in numeroase domenii de activitate

Gerald Ferdon, 91st Missile Maintenance Squadron corrosion control specialist, sandblasts parts at Minot Air Force Base, N.D., Feb. 2, 2017. The corrosion control team uses the sand blasting booth to help minimize the effects of corrosion on equipment used at the 91st Missile Wing missile sites. (U.S. Air Force photo/Airman 1st Class Jonathan McElderry)

Sablarea este o procedura utilizata in mai multe domenii ale industriei si nu numai. De la procedura de curatare prin sablare, pana la pregatirea suprafetelor, toate aceste proceduri sunt realizate atat in domeniul industrial si nu numai. Pentru a putea sabla diferite tipuri de suprafete sunt folosite diverse tipuri de agent de sablare. Asadar avem corpuri slefuit metalice, din ceramica, si material plastic. In general slefuirea prin sablare este folosita pentru curatarea unei suprafete sau piese.

Tipuri de sablare utilizate in diferite proiecte si lucrari

         Exista doua tipuri de sablare, cea cu aer, si cea prin vibratii. Ambele metode au ceva in comun si anume agentul de sablare. Evident acesta este intr-o forma diferita la cele doua moduri, daca la sablarea prin aer comprimat particulele abrazive nu sunt mai mari de un milimetru in diametru, la sablarea prin vibratii, sunt folosite diverse corpuri slefuit metalice, din ceramica, sau polimeri.

         Sablarea profesionala este utilizata in numeroase domenii de activitate iar operatiunea poate sa fie personalizata in functie de nevoile si necesitatile fiecaruia. Modul de lucru, tipurile de echipamente si instalatii utilizate depind de complexitatea lucrarii dar si de dimensiunea suprafetei de sablat. Pentru sablare profesionala se utilizeaza mai multe tipuri de echipamente printre care putem enumera sablarea cu materiale abrazive, sablare cu abur uscat, hidrosablare, sablare cu gheata carbonica.

         Sablarea cu materiale abrazive este recomandata pentru curatarea suprafetelor metalice, pentru restaurarea fatadelor cladirilor si a altor suprafete cu depuneri consistente. Materialele care se utilizeaza pentru sablare au o duritate ridicata iar operatiunea consta in proiectarea particulelor abrazive la viteze foarte mari direct pe suprafata vizata.

         Sablarea cu aer uscat, un alt tip de sablare utilizat in diferite domenii de activitate, este o metoda ecologica si sigura. Aburul supraincalzit distruge bacteriile pentru a indeparta mizeria, grasimea si alte reziduuri chiar si din locurile cel mai putin accesibile. Deoarece in timpul acestui proces de sablare nu se utilizeaza agenti chimici este o metoda care isi gaseste aplicabilitatea in foarte multe domenii de activitate.

         Hidrosablarea este o alta modalitate prin care se pot sabla diferite tipuri de suprafete. Aceasta metoda foloseste un jet puternic de apa pentru a curata diferite tipuri de suprafete. In principiu se utilizeaza pentru intretinerea si curatarea masinilor si utiliajelor, pentru indepartarea marcajelor si pentru curatarea grafitti-urilor.

         Sablarea cu gheata carbonica este un tip de sablare ecologica si necoroziva. Acest tip de sablare este ultima descoperire in domeniul lucrarilor de sablare si se dovedeste a fi foarte utila in numeroase aplicatii.

        Ce metoda de sablare se potriveste cel mai bine pentru a fi utilizata?

         In functie de tipul si complexitatea lucrarilor de realizat se decide si ce tip de sablare se potriveste cel mai bine. Fiecare dintre aceste metode enumerate mai sus poate sa ofere un set de avantaje diferite si, in functie de domeniul in care activati se alege metoda de sablare potrivita.

         Pentru realizarea eficienta a acestor tipuri de lucrari se poate opta pentru cabine de sablare sau pentru echipamente mobile. Acestea au fiecare setul de avantaje proprii, asadar este bine sa va documentati foarte bine in legatura cu tipurile de sablare existente si sa alegeti ceea ce se potriveste cel mai bine.

Leave a Reply

Video
Protectie Web
Romania Radio Online este protejat impotriva atacurilor de tip dos/ddos de catre HostingFuze Network folosind serviciile Voxility Romania si Cloudflare. Flower
Recomandare