Produse medicale speciale pentru viitoarele mamici

Pe perioada sarcinii multe femei sufera de picioare obosite sau umflate in timpul sarcinii. Cauza este reprezentata de modificari ale echilibrului hormonal, care determina o dilatatre mai mare a vaselor. Acest lucru este agravat de cresterea volumului de sange: cu aproximativ 20%, chiar si in stadiile foarte timpurii ale sarcinii. Multe femei nu stiu ca venele trebuie sa “lucreze” mai mult decat inainte de sarcina. Acest lucru se intampla din cauza cresterii greutatii corporale, a modificarilor hormonale, a volumului crescut de sange din corp si a presiunii pe care copilul nenascut o exercita asupra pelvisului.

Chiar si cresterea greutatii corporale creste presiunea asupra venelor picioarelor. Sangele de intoarcere curge mai incet spre inima, in special in venele piciorului. De asemenea, distensia venoasa determina inchiderea incompleta a supapelor venoase, iar sangele poate, prin urmare, sa curga inapoi. Sangele stagneaza in vene, manifestandu-se sub forma de puncte si ace fine, mancarime si durere la nivelul picioarelor. In plus, sangele stagnant provoaca scurgerea de lichide in tesuturile inconjuratoare, care la randul lor provoaca umflarea picioarelor, in special a gleznelor. Pot rezulta varice, care trebuie sa fie  numaidecat aratate medicului ginecolog pentru o monitorizare corespunzatoare.

Riscul de tromboza creste, de asemenea: femeile insarcinate au un risc de tromboza de 3 pana la 5 ori mai mare, in comparatie cu cele care nu sunt insarcinate. De fapt, acest risc creste si mai mult pana la sase saptamani de la nasterea copilului, in special dupa cezariana sau dupa pierderi de sange severe.

Urmatoarele sfaturi indica cateva reguli importante de stil de viata pentru a evita sau reduce problemele cauzate de varice sau de boli venoase.

-Evitati sa stati in picioare cat mai mult posibil: pozitia verticala, din cauza fortei gravitatiei, descarca masa de sange pe venele picioarelor si, daca acestea sunt incontinente sau varicoase, le dilateaza enorm;

-Nu stati pe scaune sau fotolii prea mici: unghiul excesiv al articulatiei genunchiului provoaca „sufocarea” venelor superficiale;

-Straduiti-va sa mergeti mult, daca este posibil sa inotati. Aceste tipuri de activitati fizice sunt benefice pentru circulatia venoasa, deoarece mentin tonusul muscular in eficienta cu castig relativ de revenire venoasa;

– Evitati sa stati prea mult in medii fierbinti sau in apropierea surselor de caldura (de exemplu, expunerea la soare mult timp, bai calde etc.);

– Daca picioarele sunt foarte grele, mai ales la sfarsitul zilei, dormiti cu picioarele usor ridicate (introduceti o perna sub saltea);

-In prezenta unor tulburari majore, evaluati (cu examen angiologic) posibilitatea de a purta ciorapi elastici medicinali.

Cum sa alegeti ciorapii elastici medicinali

Ciorapul elastic este un dispozitiv medical curativ. Presiunea pe care produsul trebuie sa o exercite la nivelul gleznei trebuie, prin urmare, sa fie corelata cu gradul de prevenire pe care se doreste sa il obtina sau cu patologia de care sufera femeia. Ciorapii medicinali sau elastici fac parte din categoria de produse medicale speciale comercializate pe site-ul santebeautik.ro. Aici sunt disponibile multe brand-uri de ciorapi medicali sau elastici, destinati multor afectiunii sau conditii. Orice gravida isi poate achizitiona, cu incredere, astfel de produse de la santebeautik.ro.
Ciorapii elastici sunt clasificati de la 0 la 4 (K0, K1, K2, K3 si K4).

Ciorapii cu compresie K0 sunt inca considerati ne-terapeutici si mai sunt cunoscuti ca ciorapi „odihnitori”.
Ciorapii de compresie K1 sunt ciorapi terapeutici si produc o presiune de 20/30 mmHg la glezna. Sunt indicati in toate cazurile de vene varicoase necomplicate. Estetic, sosetele K1 sunt foarte asemanatoare cu ciorapii opaci obisnuiti si producatorii au culori diferite in catalog, astfel incat sa fie mai placuti pentru ochi. Materialul utilizat in productia lor poate fi bumbacul sau microfibra.
Ciorapii de compresie K2 produc o presiune de 30/40 mmHg la glezna si sunt indicati pentru insuficiente venoase de inalta presiune, in special cu umflarea evidenta a picioarelor seara.
Ciorapii de compresie K3 produc o presiune de 40/50 mmHg la glezna si sunt indicati pentru insuficientele venoase asociate cu sindromul post-tromboflebitic sau cu umflarea constanta pe parcursul zilei.
Ciorapii de compresie K4 produc o presiune de 50/60 mmHg la glezna si sunt indicati pentru insuficiente venoase severe sau in limfedem; utilizarea lor este recomandata doar in spital.

Ciorapul elastic care trebuie purtat, prin urmare, de femeia insarcinata, care nu are vene varicoase la nivelul picioarelor si cu varsta sarcinii sub luna a 5-a, este cel de 18 mmHg. Orice compresie mai scazuta nu va avea niciun efect terapeutic, indiferent daca este vorba despre picioare grele sau daca este vorba deja de boli venoase. Incepand cu luna a 5-a, ciorapul elastic trebuie sa apartina clasei K1.

Pentru femeile insarcinate cu varice sau cu un diagnostic de insuficienta venoasa profunda, pe de alta parte, ciorapul care va fi utilizat in primele 5 luni de sarcina va fi deja clasa K1 care va deveni clasa K2 dupa luna a 5-a. Utilizarea ciorapilor „de sustinere” in primele luni de sarcina este complet inutila la acesti pacienti, deoarece aceasta clasa de compresie nu imbunatateste revenirea venoasa la inima.

Pentru a alege ciorapul potrivit, daca sunt prezente boli ale venei, puteti efectua pur si simplu o examinare Doppler a picioarelor si o examinare angiologica pentru a diagnostica cu certitudine tipul de boala venoasa si presiunea potrivita de aplicat pe venele bolnave.

Leave a Reply

Video
Protectie Web
Romania Radio Online este protejat impotriva atacurilor de tip dos/ddos de catre HostingFuze Network folosind serviciile Voxility Romania si Cloudflare. Flower
Recomandare