La Chilia-n port

De multe ori imi place sa plec prin tara pe urmele unui cantec, acolo unde s-a zamislit sau a fost culeasa o opera de pret sau un mit. Dunarea ma fascineaza prin frumusetea sa, dar si prin faptul ca trece prin 10 tari si patru capitale  fiind al doilea fluviu ca marime de pe batranul continent.

La Chilia Veche doresc sa ajung in toamna acesta si sa cercetez locurile unde au luat nastere versurile sfasietoare ale cantecului: “La Chilia-n port”:

Bate-un vant rece din balta, la Chilia-n port,
Sa vezi stuful cum se inalta sa-l mai tai nu pot,
La Chilia, la Tataru, ah, ce dureros, mai,
Bate Maromet cu paru, ah, ce dureros, mai,
La Tataru, la Chilia, vai ce dureros, mai,
Bate Lungu cu franghia, ah, ce dureros, mai.”

Dupa ce imi voi asigura cazare Delta Dunarii ma voi  informa daca viata detinutilor era asa de grea aici si daca Maromet si Lungu au existat in realitate.

Voi face si un exercitiu dureros de imaginatie si de empatie: voi crede cu toata convingerea ca sunt condamnata la munca silnica in mijlocul atator frumuseti si salbaticii si voi lua in mod obiectiv pulsul sentimentelor mele. As fi rezistat? Probabil ca as fi plans cu lacrimile Dunarii sau m-as fi resemnat, nu stiu.

La pensiune Chilia Veche voi gusta toate bunatatile locului si voi vizita rezervatiile din jur.

Delta Dunarii este locul in care pot admira pasarile de apa, dar si padurile de nisip, Padurea Letea, descrisa de Mihain Sadoveanu si Padurea Caraorman. Si daca tot ma voi apropia de Sulina, ma voi duce in port, pe urmele nefericitei Evantia, eroina romanului Europolis, de Jean Bart, primita cu alai si fiind in centru atentiei, cand era considerata bogata si persecutata, cand s-a descoperit cat era de saraca in realitate.

Niciodata Dunarea nu  croseteaza peisaje de vis mai frumoase ca toamna! E pacat sa ratam expozitia de pictura in aer liber si povestile ce s-au nascut din durerea conditiilor grele ale celor care traiesc aici intre stuf si ape!

 

 

Leave a Reply

Video
Protectie Web
Romania Radio Online este protejat impotriva atacurilor de tip dos/ddos de catre HostingFuze Network folosind serviciile Voxility Romania si Cloudflare. Flower
Recomandare